Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u een aantal veelgestelde vragen over het JK fermafloor systeem. Hopelijk staat het antwoord op uw vraag hiertussen. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan gerust contact met ons op.

Kiezen voor vloerverwarming in plaats van traditionele verwarming heeft een aantal voordelen. Zo verhoogt het het wooncomfort, verlaagt het de energierekening en geeft het complete vrijheid van inrichting, omdat er geen radiatoren meer in de weg staan. Kiezen voor vloerverwarming middels het JK fermafloorsysteem biedt daarbij nog een aantal extra voordelen, zoals een verhoogde brandwerendheid, duurzame materialen en een verbeterde geluidsisolatie.

 

 

De enige twee typen fermacell vloeren die geschikt zijn voor het JK fermafloor systeem zijn de 2 E22 en 2 E26. Ligt er een andere vloer, dan kan er niet zomaar ingefreesd worden. Om de vloer geschikt te maken voor het JK fermafloor systeem adviseert fermacell om een bepaald stappenplan te volgen. Dit betekent onder andere dat de vlakheid gecontroleerd dient te worden en er daarna eventueel geëgaliseerd dient te worden conform fermacell advies. Daarna dient er alsnog een van de twee geschikte typen fermacell Vloerelementen geplaatst te worden waarin daarna ingefreesd kan worden. Na het plaatsen van deze vloerelementen wordt het stappenplan vervolgd zoals het op de werkwijze pagina van JK fermafloor staat beschreven.

Om erachter te komen of de onderconstructie/draagvloer voldoet aan de eisen zal een bouwkundig constructeur ingeschakeld moeten worden die de onderconstructie bouwkundig gaat onderzoeken. De stabiliteit van de draagvloer dient in goede staat te zijn; dit is een beslissende factor bij het bepalen of de vloer geheel of gedeeltelijk moet worden vervangen en/of aangepast dient te worden. Zie voor meer informatie over de eisen stap 01 bij optie A of optie B van de JK fermafloor.

Wie er geraadpleegd kan worden voor het verkrijgen van een offerte is geheel afhankelijk van het stadium waarin het beoogde project verkeert. In het geval dat er nog een voorontwerp gemaakt dient te worden kan een adviseur van fermacell of JK vloerverwarming u voorzien van advies en prijsvorming. In het geval dat het project al in de uitvoeringsfase is kan de technische uitwerking gedaan worden door één van de geselecteerde experts van fermacell. Desgewenst kan er daarnaast een specialist in het traject worden meegenomen voor advies op maat met betrekking tot de juiste vloerafwerking.

Alle elementen van het JK fermafloorsysteem zijn getest en garanderen de beste kwaliteit. De vloerelementen van fermacell hebben een European Technical Approval van Kiwa, wat inhoudt dat de vloerelementen uitvoerig getest en goedgekeurd zijn. De JK flextube Inverse Soft vloerverwarmingsbuizen van JK vloerverwarming zijn ook getest en goedgekeurd middels certificaten van Kiwa. Daarnaast bieden de JK dichtzetmassa, JK fermafloor primer en JK fermafloor mortel, samen met de juiste afwerking extra garantie middels het fermacell Garant-systeem. Dit Garant-systeem biedt 10 jaar zekerheid. Fermacell sluit met u een overeenkomst specifiek voor het betreffende project. Kostenloos. Hiervoor wordt één van de 25 ervaren Technisch Commercieel Adviseurs gekoppeld aan het project voor een op maat gemaakt advies met uitgebreide inventarisatie.

De opbouwhoogte is afhankelijk van de gekozen optie en de uiteindelijke afwerking. Voor beide opties kan van tevoren alleen de opbouwhoogte worden berekend zonder de afwerking. Daarnaast is er een verschil van 9 [mm] afhankelijk van de gekozen gipsvezelplaat. Wanneer de gipsvezelplaat 2E22 wordt besteld zit hier geen 9[mm] viltlaag onder. Gipsvezelplaat 2E26 heeft dit wel, vandaar dat de opbouwhoogte bij de 2E26 gipsvezelplaat hoger is.

Optie A met 2E22: 25 [mm] gipsvezelplaat + (minimaal) 5 [mm] egaline = 30 [mm]
Optie A met 2E26: 25 [mm] gipsvezelplaat + 9 [mm] viltlaag + (minimaal) 5 [mm] egaline = 39 [mm]

Optie B met 2E22: 25 [mm] gipsvezelplaat + 10 [mm] topplaat = 35 [mm]
Optie B met 2E26: 25 [mm] gipsvezelplaat + 9[mm] viltlaag + 10 [mm] topplaat = 44 [mm]

 

Het JK fermafloor systeem is een erkend systeem gebaseerd op onderzoek en jarenlange ervaring, met twee geteste opties van dichtzetten die zijn vrijgegeven. U bent uiteraard vrij in het kiezen voor een andere manier van dichtzetten van de vloerverwarmingsbuizen. Echter, alleen bij de keuze voor één van de twee geteste opties van het JK fermafloor systeem kan er op het systeem garantie worden gegeven.

Om op het JK fermafloor vloersysteem garantie te kunnen krijgen dient de vloer afgewerkt zijn conform de geteste opties die zijn vrijgegeven. Dit houdt in dat een opbouw volgens optie A altijd een primer- en egalinelaag, op advies van fermacell nodig heeft om de systeemgarantie af te kunnen geven. Bij optie B is de eventuele noodzaak voor het toepassen van een egaline bovenop de topplaat afhankelijk van advies van fermacell.

Hiervoor dient in de ontwerpfase een warmteverliesberekening gemaakt te worden. Deze berekening gaat uit van de ontwerpgegevens die worden vastgelegd. Uiteraard is een en ander ook afhankelijk van bewonersgedrag.

Voor het in gebruik nemen van de vloerverwarming is een opstookprotocol van toepassing, wanneer er een vloerafwerking bovenop de gipsvezelplaten en ingefreesde vloerverwarming is gelegd. Het is uiteraard afhankelijk van de vloerafwerking hoe lang het duurt voor het opstoken kan beginnen. Wanneer de vloerafwerking voldoende uitgehard/gedroogd heeft, kan volgens het protocol de aanvoerthermostaat van de verdeler op 20 [°C] worden gedraaid. Daarna moet iedere drie dagen de temperatuur met 5 [°C] worden verhoogd, tot 40 [°C]. In principe houdt dit in dat na 12 dagen de vloerverwarming volledig op temperatuur is en gebruikt kan worden. Is de temperatuur in de ruimte echter nog steeds te laag, dan kan de aanvoerthermostaat worden verhoogd tot maximaal 50 [°C].

Uitgebreidere uitleg is te vinden in de Gebruiksaanwijzing van de verdeler + regeltechniek van JK vloerverwarming.

Ieder project is uiteraard uniek. Globaal gekeken, wanneer uitgegaan wordt van een montageploeg bestaande uit twee monteurs, kan er op een werkdag 100 [m²] vloerverwarming gelegd, ingeslepen en dichtgezet worden. Daar bovenop komt, wanneer gekozen wordt voor optie A, nog een droogtijd van minimaal 16 uur voor de JK dichtzetmassa. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimtetemperatuur tussen de 15 en 30 [°C] is.

In het Experience Center te Ede zijn alle vormen van vloerafwerking met beide geteste systemen te zien en te voelen.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.