• Lichtgewicht t.o.v. natbouw
  • Beperkte opbouwhoogte
  • Brandwerend 30-60 min
  • Akoestische prestatie 12 dBa

Stap 01

Voor het leggen van fermacell Vloerelementen is het noodzakelijk dat de vloerelementen volledig ondersteund worden door een bouwkundig draagkrachtige, constructieve vloer. De vloerelementen hebben namelijk geen vrijdragende eigenschappen. De toestand van deze draagvloer/constructievloer dient bouwkundig te worden onderzocht door een bouwkundig constructeur. Er zijn verschillende soorten draagvloeren mogelijk.

Veel renovatieprojecten bestaan onder andere uit een houten draagvloer. Deze is vaak gemaakt van houten balken die op vaste afstand van elkaar liggen en in de draagmuren zijn ingewerkt. De stabiliteit van de draagvloer dient in goede staat te zijn; dit is een beslissende factor bij het bepalen of de vloer geheel of gedeeltelijk moet worden vervangen en/of aangepast dient te worden. De vloer moet een stijf geheel zijn dat voldoende draagkracht heeft om zowel de nieuwe vloeropbouw als de draaglast van de gebruikers op de vloer op te kunnen vangen.

Het is daarom van belang om de structuur van de constructie bloot te leggen bij de start van de renovatiewerkzaamheden om na te gaan in welke staat de bestaande houten draagvloer verkeert. De ondergrond mag namelijk niet inzakken of veren. Indien de houten vloer zeer oneffen is zal er, voor verkrijging van een volledig draagvlak voor de fermacell Vloerelementen, een egalisatielaag moeten worden aangebracht.* Tevens dient de constructieve vloer droog en vlak te zijn.

De bouwkundig constructeur dient een vrijgave te geven op de onderconstructie inclusief de toepassing van de fermacell Vloerelementen. Dit geldt uiteraard voor alle bouwkundige vloerconstructies.

*Voor andere typen onderconstructies zie handleiding fermacell Vloerelementen: Handleiding voor de verwerking” of vraag op maat gemaakt advies aan.

Stap 02

De fermacell Vloerelementen worden aan elkaar bevestigd met liplassen door middel van fermacell Vloerelement bruislijm. De liplassen worden met het verlijmen mechanisch bevestigd door middel van aluminium bradnagels van fermacell (verloren kopnagels), om zo de vereiste aandrukkracht en fixatie van de elementen tijdens het uitharden van de lijm te bereiken. Deze bradnagels hoeven niet verwijderd te worden alvorens het inslijpen, omdat ze van aluminium zijn en de slijpmachine daar doorheen kan slijpen.

Stap 03

Na de bevestiging van de vloerelementen worden er middels de gepatenteerde ‘Floorgrinder’ slijpmachine van JK vloerverwarming sleuven in de vloerelementen aangebracht. Het vrijgekomen, en met Hepa filter gescheiden, stof wordt hergebruikt in de JK dichtzetmassa of in het fabricageproces van de fermacell Vloerelementen. In het voortraject dient een transmissieberekening gemaakt te zijn conform de NEN-EN 12831-1-2017 en de daarvan afgeleide ISSO publicatie 51. JK vloerverwarming heeft voor de afgiftesystemen de afgiften naar boven laten vastleggen door een geaccrediteerd laboratorium. Hieruit kan tot een sleuvenpatroon gekomen worden dat in liNear gemaakt wordt.

Stap 04

Na het inslijpen, en voordat de slang gemonteerd wordt, moet de oppervlakte grondig van achtergebleven reststof ontdaan worden door middel van een industriële stofzuiger. Hierna worden de JK flextube Inverse Soft vloerverwarmingsbuizen van ø 14 x 2 [mm] in de sleuven aangebracht, die geschikt zijn tot een drukklasse van PN10. De JK vloerverwarmingsbuizen vallen onder de Kiwa KOMO. Zo ook de verdeleraansluiting conform BRL 5602.

Stap 05

De buizen worden daarna vastgezet met JK dichtzetmassa. Dit is een 2-componenten, oplosmiddelvrije seallaag op basis van epoxyhars.  Er wordt over een seallaag gesproken, omdat deze de vloerverwarmingssleuven ‘dichtsealt’, oftewel verzegelt. Deze seallaag heeft een verwerkingstijd van ca. 25 minuten. De condities* waarop deze verwerkt kan worden zijn: een minimale ondergrondtemperatuur van 10 [°C] en 3 [°C] boven het dauwpunt, een ruimte- en verwerkingstemperatuur van minimaal 15 [°C], maximaal 30 [°C] en een optimale temperatuur van 20 [°C], en een maximale relatieve vochtigheid van 80 [%]. Deze condities gelden zowel bij de verwerking als bij de doorharding van het product. Na circa 16 uur is de vloer weer beloopbaar en binnen 24 uur daarna moet de volgende laag/bewerking worden aangebracht. Deze tijd dient aangehouden en niet overschreden te worden, omdat het geen werklaag is.

*Deze condities zijn noodzakelijk voor een juiste realisatie van de opbouw.

Stap 06

Indien een opdrachtgever gebruik wil maken van de fermacell garantie dient er vanaf deze stap in overleg met het bedrijf dat de vloerafwerking plaatst een advies van fermacell te komen over de juiste verwerking en bijbehorende producten voor de afwerking. Bij het dichtzetten van de vloerverwarmingsbuizen met JK dichtzetmassa dient er namelijk in verband met de garantie geëgaliseerd te worden met een minimale egalinelaag van 5 [mm]. Welke egaline de juiste is voor uw specifieke vloerafwerking kan door fermacell geadviseerd worden. Voordat de egaline aangebracht kan worden dient er eerst een laag primer op te komen. Ook hier is standaard advies nodig om te kijken welke specifieke primer het beste werkt.

Stap 07

Zoals hiervoor genoemd, dient er in overleg met derden en fermacell bepaald te worden welke egaline geschikt voor toepassing is. Zonder egaline kan er door JK fermafloor geen garantie op de vloer gegeven worden conform het garantiesysteem van fermacell.

Deze afwerking zorgt ervoor dat de vloer 30 minuten brandwerend is.

Stap 08

Na het aanbrengen van de geadviseerde egaline zijn er een aantal vloerafwerkingen mogelijk.

Fermacell biedt met het fermacell Garant-Systeem 10 jaar zekerheid. Fermacell sluit met de opdrachtgever een overeenkomst specifiek voor het betreffende project. Kostenloos. Hiervoor wordt één van de 25 ervaren Technisch Commercieel Adviseurs gekoppeld aan het project voor een op maat gemaakt advies met uitgebreide inventarisatie. Tevens beschikken deze adviseurs over knowhow van de gehele vloerenbranche, zowel op gebied van ondervloeren als van bedekkingen zoals tapijt, pvc en linoleum tot natuursteen, parket en kunstharsgebonden gietvloeren. Het fermacell Garant Systeem is een systeemgarantie en dekt de volledige opbouw van primerlaag tot eindafwerking af.

Het advies van fermacell is helder en duidelijk en gebaseerd op een uitgebreide inventarisatie van het project. De producten zijn getest met vrijwel alle soorten bedekkingen, zoals vloerbedekking, parket of tegels*. Voor de meeste technische vraagstukken hebben zij al eens een oplossing bedacht, wat ervoor zorgt dat deze ervaring meegenomen kan worden in het advies voor uw project.

Meer informatie is te vinden in de Garantiebrochure van fermacell.

*Voor advies over groot formaat tegels kan ook fermacell worden geraadpleegd.